"Gösta och kameran."

Utställda fotografier del 1.

 

Porträtt av Gösta under sin praktik hos Maria Kihlbaum i Sundsvall. Ett årtal 1901 instansat i pappret syna i nedre högra hörnet. Han är alltså 22 år.

Göstas namnteckning. En arrangerad förstoring från ett vykort han har undertecknat.

 

Gösta porträtterad under sin utbildning i Helsingfors.

 

 

Porträtt av Ellen Breider och Gösta Carlson mina morföräldrar. Det kan vara förlovningsbild. Han har en ring på fingret som han håller väl synlig. Vid förstoring kan man urskilja minst en ring på Ellens hand. Okänt när bilden är tagen.

 

Göstas hustru Ellen. Hon broderar en bordsduk av ett speciellt slag. Den blir en del av Göstas rekvisita när han fotograferar porträtt.

Mormor Ellen.

Enligt noteringar på baksidan av en påsiktsbild är bilden från första julhelgen i Närpes i deras bostad på Hörnvägen.

  

 

Foto. Gösta Carlson

 Gösta och Ellen med sin förstfödda dotter Maire Elisabeth, till lika min och min systers mor.

 

 

1922.

Ellen och Göstas bostad på Hörnvägen i Närpes. Här har Ellen sin andra dotter Birgitta i sina armar. Bredvid står Maire som nu är 9 år.

 

Foto. Gösta Carlson.

På gårdsplanen utanför bostaden. Längst till vänster står fotografen Gösta med familj och vänner på besök.

I bakgrunden skymtar lekstugan där Maire och Birgitta lekte som barn. Jag har också minnen av att några gånger lekt både inne och utanför.

 

 

Foto. Gösta Carlson.

1936. Bild av Närpesgården där fans bibliotek, festsal och biograf. Den förstördes i en brand 1972.

 

 

Foto. Gösta Carlson 1912.

Närpes järnvägsstation 1912.

Titta noga! Gösta har noterat datum på perongens kant. Bilden är en påsiktsbild och utformad som ett vykort. Kortet är enligt en notering "bland de första korten från Närpes."

 Bilden Nedan.

 Det är skrivet den 13/12 1912 på finska till Ellens mor, Maria Breider, i Helsingfors. Skrivet och undertecknat av Ellen Carlson. Det är frankerat med ryskt frimärke och stämplat dagen efter det skrevs.

Göstas Carlsons foto. Närpes järnvägsstation Här en kopia av kortets textsida.

Här måste jag lägga in min egen bild på stationen som den ser ut vid vårt besök 103 år senare, 2015. Järnvägen är nedlagd för länge sedan. Bygganden är både utvändigt och invändigt mycket väl bevarad och används bland annat som förenings och möteslokal.

Foto B. Nyman 2015.